dinsdag, juni 05, 2012

Risse demper er in gerist


 Ik had al zoveel mooie verhalen over de nieuwe dempers gelezen dat ik zelf ook wel nieuwsgierig was geworden. Ook al omdat wordt geclaimd dat je met deze demper minder last heb bij het inveren wanneer je heuvelop rijdt. De aandrijving van de |Quest wordt wel heel sponzig wanneer je in een laag verzet rijdt. Misschien geeft dit dus verbetering.

Ik zat nog wel een beetje tegen de kosten aan te hikken, het zijn tenslotte weer een dikke 200 euro's. En het zij al dure tijden met een paar studerende kinderen (-:

Toen ik las dat de dempers gratis op proef kunnen worden getest was ik om. Vrijdag besteld en vandaag al in huis. Klasse!

Zoveel moet het gat groter worden
Zo makkelijk als in het filmpje van Wim ging het helaas niet, hoewel het wel makkelijke begon. Maar toen de demper eenmaal op zijn plaats zat bleef de de demper na inveren achter de carbon rand hangen. Het was duidelijk dat het gat er omheen iets groter moest zijn. De aanpassing was een fluitje van een cent en daarmee was dit probleem opgelost. Een ander probleempje was dat ik geen lucht in de demper gepompt kreeg. Ik kreeg hem namelijk zonder vulling en dan functioneert hij niet. Ik had er nog wel  het speciale nippeltje bijbesteld. Prijzig, maar je wil het toch zo goed mogelijk doen. Uit ervaring weet ik dat er maar heel weinig lucht in zo'n demper zit. Als de de pomp loshaalt ben je de helft al weer kwijt. Maar goed, het werkte gewoon niet. Gelukkig had ik nog een ander nippeltje om de fietsbanden van Timo zijn mountainbike op te pompen (een verloop van autoventiel naar hollands ventiel). Dat dingetje kostte hooguit twee euro en het werkt uitstekend. Wat zeg ik, ze kosten maar 1 euro, zie deze website Hopelijk geldt voor de nippel ook de gratis test periode (-:
Met mijn halfords fietspomp was het nog lastig om de druk goed te doseren. Met twee slagen zit de demper al propvol. Ik heb er ongeveer 5 a 6 bar in gepompt en nu maar kijken hoe het gaat.


Het gat iets groter gemaaktlinks 1 euro, rechts 12 euroQuest met nieuwe windschermpjeIk had (om maar eens luxe te doen) gelijk een windschermpje mee besteld. Prima verzorgt Wim! Alleen laat de stift die je gebruikt laat vervelende vlekken achter op de Quest. Zelfs met wasbenzine kreeg ik ze er niet makkelijk af. Misschien moest ik een ander oplosmiddel gebruiken?

Ik heb het schermpje nog niet behandeld tegen regendruppels en beslaan omdat ik mijn twijfels over deze middeltjes heb. Misschien maak ik er wel een strip achter om de rijwind langs de binnenkant te leiden, wat het beslaan tegengaat.

Vanavond heb ik gelijk maar een klein proefritje gemaakt. Ik wil er niet op mijn rit naar Dordrecht (6 uur in de morgen) achter komen dat er bijvoorbeeld te weinig druk in de demper zit. Alles leek Ok, hoewel ik nog niet kon zeggen of deze demper beter functioneert. De tijd zal het leren!7 opmerkingen:

Quezzzt zei

Gewoon afwasmiddel schijnt net zo goed te werken als dure anti-druppel middeltjes om zicht te verbeteren. Het helpt ook enigzins tegen beslaan.

Wim Schermer zei

Hi Eduard,
De zwarte stift zit er alleen op om de plek van de klittenband te markeren en om duidelijk te maken dat er aan beide kanten folie zit.
Voor eea op de Quest komt is het verstandig de folie er af te halen.
Groeten,
Wim

Silverado zei

Dag Eduard,

ik weet niet of het uitmaakt maar je hebt de Risse demper wel op zijn kop geplaatst.

Groet,
Marcel

Marc zei

Dag Eduard,

De demper moet wel andersom gemonteerd worden, je hebt hem nu verkeerd om. Zie deze foto op de site van velomobielonderdelen.nl: http://www.velomobielonderdelen.nl/Upload/635/web/76f8d890-8733-435a-b37e-6335da62295d.jpg

Groet Marc

Wim Schermer zei

Het maakt voor de werking niks uit hoe de demper wordt gemonteerd.
Als de demper met het dunne deel naar beneden wordt gemonteerd hoeft er meestal geen groter gat in de kettingafscherming te worden gemaakt.
Het is om reden van gewichtsverdeling wel beter de demper met het dunne deel naar beneden te monteren.
Er is dan minder gewicht door de swingarm te verplaatsen.
Groeten,
Wim

L@R3NZ zei

hallo Eduard,
ik heb ook ervaring met deze goedkope nippels op de vering van mijn mountainbike. In mijn nippel zat ook een ventiel die de druk in de demper moest houden. Echter, die nippels konden de druk niet aan en ontplofte gewoon tijdens de rit bij extra belasting. Ik weet niet of het bij deze demper ook zo werkt, maar bij mij echt levensgevaarlijk.

lorenz

eduardbotter zei

Ik heb bij het plaatsen van de demper alleen naar het ventiel gekeken (stom). Wanneer dat boven zit kan je er makkelijk bij. Voor de beste werking moet natuurlijk het lichtste deel onder zitten. Ik draai hem wel om.

De goedkope verloopnippel gebruik ik alleen bij het vullen. Daarna kan hij eraf en kan het beschermdopje worden gemonteerd. Er kan dus niets ploffen!