dinsdag, december 01, 2009

anti-condens of pro-condens?

Vandaag beloofde het een mooie dag te worden om naar het werk te fietsen. Vanmorgen vroeg zag het er nog niet echt naar uit. Toen de wekker om 6 uur ging, ik was gisteren avond erg optimistisch over de vertrektijd, draaide ik me nog maar even om. Om half zeven moest het er echt van komen en maakte ik me klaar voor vertrek. Even voor zeven uur zat ik in de Quest op weg naar Dordrecht. In Delft weer hetzelfde gezeur als de afgelopen weken, waardoor ik door allerlei straatjes moet manoeuvreren.

Gisteren avond had ik vol goede moed het scherm aan beide kanten met de Halfords spray (eigen merk, 250ml) bewerkt. Ze verkopen drie varianten waarvan er bij twee is vermeld dat je het niet op kunststof moet gebruiken. Bij deze wordt er niets over kunststof gezegd, maar op de website staat dat dit moet kunnen.

De verwachtingen waren hoog gespannen, maar al snel wou ik dat ik het er nooit op had gedaan. Het leek wel of het spul juist condens aantrekt. Gelukkig had ik een stuk keukenpapier bij me, daarmee kon ik steeds het condens verwijderen, zodat rijden mogelijk bleef. Geleidelijk aan werd het lichter en leek de luchtvochtigheid ook te verminderen. De rit ging wat moeizaam en ik ging niet zo snel als ik gewend ben.

In de pauze heb ik het schermpje met afwasmiddel schoon gemaakt, ik hoop dat de "anti condens" hiermee goed wordt verwijderd. Verder was het opgevallen dat er in het midden van het scherm een soort condens "waaier" ontstaat, doordat er geen lucht lang het midden kan. Dit heb ik simpel opgelost door drie gaatje in het scherm te boren, juist boven het klittenband. Deze gaatje zijn ca 7mm en zorgen ervoor dat er ook ontwaseming in het midden is.

Het boren vergt behoedzaamheid, niet te hard drukken en rustig boren. Ander bestaat de kans dat de boor "hapt" en het scherm doet splijten. Het kan handig zijn om even het middelpunt van het boorgat te markeren met een gloeiende naald of een klein boortje zodat je precies op de goede plek boort.

Terug was de lucht weer behoorlijk vochtig, maar nu had ik geen last meer van een bestaand venster.

Bij een volgende rit ga ik het scherm wat verder naar voren plaatsen. Daaruit moet een optimale afstand komen, waarbij het scherm goed werkt en het beslaan minimaal is.

vandaag 100km, totaal 5733km

3 opmerkingen:

kees van hattem zei

Beste Eduard. Ben je op de terugweg je scherm verloren ? Koop voortaan de iets duurdere Provision Fog en Rain Clear, en het is een feest achter het scherm. Nogmaals bedankt voor dit innovatieve product. Groeten Kees

Mick zei

Wie-van-de-drie: Wil de ware anti-fog nú opstaan?!

Rene van den Berg zei

Ik heb nog geen kans gezien naar de Halfords te gaan, maar heb (na wat googlen) een ander advies uitgeprobeerd: wat afwasmiddel erop smeren, even laten indrogen, daarna uitwrijven. Vanmorgen uitgeprobeerd, werkte uitstekend. Schijnt ongeveer een week effectief te zijn.