dinsdag, april 14, 2009

Fietstocht naar Deurne (Brabant)

De tweede paasdag zouden we met de familie bij goede vrienden van ons in Deurne op bezoek gaan. Henk heeft zelf ook een Quest en daarom spraken we af dat ik hem bij ’s Hertogenbosch zou ontmoeten. Voor mij een rit van 105km, ik schatte in dat ik daar drie uur over zou doen.

Bij de vorige route die ik voor mijn GPS had gepland kende een paar vervelende fouten.
Hoe herken je immers wegen die niet voor fietsers toegankelijk zijn.
Een mogelijk antwoord hierop is gebruik te maken van Garmin onroute.

Dit programma is er in twee varianten, voor de computer en op memorystick voor de GPS.
Bij deze laatste versie wordt de route berekend terwijl je fietst, de eerste variant maakt het mogelijk de route vooruit op de PC te plannen.

Twee dagen nadat ik de bestelling had gedaan lag de CD al in de brievenbus.
Het programma (of eigenlijk de database), wordt gebruikt als toevoeging op Garmin Mapsource.
Dit is het PC programma dat je bij een Garmin GPS krijgt.

In de onroute database zit een groot aantal fietsroutes in Nederland. Door een aantal waypoints op de kaart te maken kan je Mapsource een fietsproute langs deze punten laten berekenen. Daar doet het programma trouwens best wel lang over.

Het resultaat levert een route op die gebruik maakt van al die stukjes fietsroute (en niet van de andere wegen). De consequentie is dat het resultaat soms nogal grillig is. In een enkel geval wordt je een zijweg ingestuurd, terwijl je het vervolg van de route 100 meter verderop ziet liggen. Gewoon 100m doorrijden zou dan een stuk sneller zijn. De enige remedie is de route secuur te bekijken en deze "omleidingen" er met de hand uit te halen. Ik moet daar wel bij opmerken dat het grootste deel van de route wel prima is.

Eigenlijk zou onroute ook de andere fietswegen moeten bevaten zodat snellere verbindingen kunnen worden gemaakt tussen al deze stukjes fietsroute!

Maar als eindresultaat heb je dan een fiets-route. Dit is in feite een verzameling van waypoints. Alleen daar waar het programma hetnodig vind krijg je een aanwijzing. (net als met een auto-gps zoals TOMTOM).

Mijn Garmin GPS-60 heeft geen kaart en daarom is een route gewoon te sumier. Gelukkig is daarvoor een freeware oplossing (WinGDB) door de route te converteren naar een track. Een track kan ook (in tegenstelling totn een route) in Google earth worden weergegeven. (erg handig voor de controle achteraf).

Met het resultaat ben ik gisteren morgen in de Quest gestapt. Het eerste stuk tot Papendrecht heb ik eigenwijs anders gereden dan wat de GPS wilde. Dit stuk ken ik immers op mijn duimpje (duim).

Van Papendrecht naar Gorinchem dacht ik prachtig achter de geluidswal van de A15 te kunnen fietsen. helaas, dat ging niet door. Als er namelijk gegraven moet worden dan neemt men daar bij voorkeur het fietspad voor. Aangezien er blijkbaar iets de grond in moest kon ik een flinke omweg door de woonwijk nemen (die voor de verandering dit keer goed werd aangegeven). Vanaf dat punt ging het echter weer gesmeerd.

Op het plaatje zie je waar ik een omweg moest maken. De groene lijnen geven de routes aan waar onroute mee werkt. Een stukje langs het geluidscherm staat er niet in, doch bestaat wel als fietspad

Bij de brug over de Maas (oude rijksweg bij 's Hertogenbosch) had ik met Henk afgesproken. Hij was tien minuten te laat, ik tien te vroeg.
vanaf dat punt reden we weer mijn route verder. Henk kent dit stuk goed en ging een paar keer eigenwijs zijn eigen weg, wat natuurlijk niet de bedoeling was.
Vooral door 's Hertogenbosch leverde de route verassingen op en niet bepaald de kortste weg door de stad (wat je toch wel graag wilt want fietsen door de stad doe je meestal niet voor je plezier).

Eenmaal buiten de stad ging het snel beter. We kwamen behalve gigantische groepen motorrijders ook racefietsers tegen wat een extra stimulans is om de snelheid op te voeren. We reden nu ook door het bos, daar kom je niet met je TOMTOM. Ook was er een stuk over een zandpad waar je met de nodige moeite in laag verzet door het zand moet ploegen.

Een automobilist gebaarde dat hij iets wilde vragen. Het bleek dat hij in de organisatie van Helmond Classic Car zat. Het thema was dit keer autoreis door de tijd. We werden uitgenodigd om op 24 mei met onze Quest door de stad te gaan fietsen. Ik moet er nog even over nadenken, wat mij betreft is de stap van auto naar Quest wat te groot.


Even na half 1 reden we Deurne binnen (171km)

1 opmerking:

Leonoor zei

Wat een onwijs mooie tocht moet dat geweest zijn. Afgelopen zomer hebben we er zelf ook 1 gedaan en dan overnacht in het hotel dat verschillende tochten aanbood. Echt heel leuk, zeker iets om vaker te doen.