In het verleden ben ik al eens in de weer geweest met een windschermpje. Op de een of andere manier is dit idee toch weer ondergesneeuwd, tot ik het onlangs opnieuw heb opgepakt. Een windscherm heeft een paar duidelijke voordelen:
- veel minder last van windgeruis (belangrijk als je naar muziek wil luisteren)
- makkelijk schoon te vegen wanneer het beslaat (indien nodig snel te verwijderen)
- Je blijft warmer wanneer je niet in de directe windstroom zit.
- je kan achter het scherm eventueel een zonnebril opzetten.
Een scherm kan direct aan de Quest, zonder schuimkap, worden bevestigd, maar mij leek het handiger om het scherm te combineren met de schuimkap. Op deze manier blijft je beter droog wanneer het regent en is het warmer in de Quest. In de winter kan de luchtstroom erg koud aan je gezicht zijn.
In de loop van de tijd heb ik ervaring opgedaan met het verwerken van plexiglas (stroomlijnkap), dat komt nu goed van pas.
De methode die ik volg om het scherm te maken is als volgt:
Eerst een mal van papier maken om de beste vorm te bepalen.
Daarna (eventueel) de mal van triplex maken, deze vorm is makkelijker over te trekken op plexiglas.
De contouren van de houten mal op het plexiglas overtrekken.
Het plexiglas (2mm polycarbonaat van de Hornbach) met een decoupeerzaag uitzagen. (figuur of lint-zaag werkt vast ook goed). Bij de decoupeerzaag werkt het het makkelijkst met een dun zaagje, daarmee is de kans op smelten van het plexiglas (door de wrijving) het kleinst.
Nu kunnen de ventilatie gaatjes (7mm metaalboor, het liefst met een kolomboormachine) worden geboord. Bij het boren niet teveel kracht uitoefenen en een stuk PDF onder het plexiglas leggen, anders scheurt het plexiglas. (oefen eerst op een afval stukje)
Het plexiglas in de oven opwarmen tot circa 100 graden Celsius tot het enigszins flexibel is.
Om het plexiglas te vormen heb ik een houten mal gemaakt, die de ronding van de schuimkap heeft. (voor,- binnen,- en achter-kant van mdf, ronding van triplex, gelijmt en geniet)
Het flexibele plexiglas vormt zich makkelijk op deze mal. Na een minuut of vijf is het scherm afgekoelt en vormvast.
Om de ventilatie lucht langs de binnenkant van het scherm te geleiden heb ik daar een stukje plexiglas vastgezet. Het was even puzzelen hoe dit het makkelijkst kon, uiteindelijk bleek dat goed te gaan met klittenband. Het klittenband plakt het best wanneer de lijmlaag even met een fohn wordt warmgestookt.
Ook aan de voorkant van het scherm heb ik stukjes klittenband en op de binnenkant van de schuimkap.
Ik heb al eerder met een scherm zonder ventilatie gaten gereden. Dat beviel redelijk goed, maar een goede ventilatie maakt het schermpje nog handiger. Morgen ga ik het schermpje uitproberen op mijn rit naar Dordrecht.
wordt vervolgt....
7 opmerkingen:
Hi Eduard,
Ziet er fraai uit. Kijk je er overheen of moet je er door heen kijken?
Groeten,
Wim
Het schermpje is groot genoeg om er doorheen te kijken. Vanmorgen heb ik het voor het eerst gebruikt en het functioneerde prima. Ik maak nog een paar kleine aanpassingen maar die zijn van esthetische aard.
Hallo Eduard,
Is het niet eenvoudiger om een los vizier van een integraal helm te kopen? Of zijn er redenen dat niet te doen?
Dit schermpje is wat steviger dan een vizier van een helm, bovendien moet je zo'n scherm toch op maat zagen. Dat gaat lastig want het breekt snel, zeker als het al gebogen is. Tenslotte is het veel goedkoper om zelf te maken, ik betaal e2,5 voor een plaatje waar er zeker tien uitgezaagd kunnen worden
Hoi Eduard, Ben zelf ook met diverse proef schermen bezig. De kou die de schermen beslaat geeft in deze periode de meeste problemen. Functioneren de gaatjes in jouw scherm, tegen het beslaan? Zal proberen in mijn blog wat over mijn geknutsel te schrijven.
hoe doet ie het qua geluid ?
ik kon onlangs die ekoi helm proberen, was niet echt stil, voor de koude wind gebruik ik een motocross bril, dubbelwandig tegen aandampen, goede ventilatie, kleurloos want door zo'n gele ski bril kijk je met een andere frequentie naar de buitenwereld dan dat LED lampjes schijnen, helaas niet fantastisch qua stroomlijn, maar wel lekker warm met dat schuimpje.
Lees het hele blog, pretty good
Een reactie posten