zondag, april 29, 2012

BRM300 - even naar de posbank

klik op het plaatje voor details

Gistermorgen ging om kwart voor 6 de wekker. Hoewel, hij ging eigenlijk niet. gelukkig werd ik zelf al op tijd wakker en kon ik even na 6 uur richting Zoetermeer vertrekken. Om 7 uur zou daar de BRM300 (300km randoneurstocht) van start gaan. Het weer was niet erg uitnodigend, de regen kwam met bakken uit de lucht vallen. Even had ik weer die twijfel, zou ik wel. Maar in augustus kan het ook regenen als ik de groter tocht ga maken, dus oefenen in de regen hoort er ook bij.

Er waren duidelijk minder rijders dan bij de vorige rit, zal wel aan het weer liggen. Na een kopje koffie te hebben gedronken gingen we om 7 uur van start. Deze keer zou ik wat meer op souplesse gaan rijden. Ook in augustus zal het bepaald geen race worden, ik ben al meer dan tevreden als ik de rit uitrij.

We waren nog geen 20 minuten onderweg of ik voelde een onheilspellend gezwabber aan mijn Quest - een lekke band. In de verte zag ik het viaduct van de HSL, als ik dat maar kon halen. Het zwabberen werd steeds erger maar ik heb het gehaald. Daar kon ik gelukkig even droog staan bij het wisselen van de binnenband. eer maar even goed zoeken wat het lek had veroorzaakt. Ik vond alleen een paar kleinen stukje glas, die ik uit de buitenband peuterde. De buitenband zat helemaal onder de modder, de ik er gelukkig  in een plas water eraf kon spoelen. Een kleine 10 minuten later kon ik weer op pad, hopelijk zou het bij deze ene band blijven.

Een half uur later haalde ik de eerste ligfietser al weer in, even verderop de tweede en vlak voor de controle post de rest van de renners. Het weer werd er niet beter op, wel jammer dat ik weinig van de prachtige omgeving kon zien, ik had al genoeg moeite om te zien waar ik reed. Op een punt zag ik op het laatste moment een paaltje in het midden van het fietspad staan. Daar baalde ik behoorlijk van.

Ondertussen kwam er een stevige wind van voren. daar had iedereen, zelf ik met mijn quest, last van.Nu ging de route door het open landschap en er was geen beschutting meer. Na een kleine 100km kwam ik bij de eerste stempelpost aan in restaurant "de ontmoeting". Dit is een restaurant die deels door mensen uit bijbehorende tehuis wordt ge-runt. Na een tijdje kwamen er meer renners binnen en het was erg gezellig. Maar er moest nog een stukje worden gereden en ik ging maar weer op weg.

Niet veel verder kwam ik door Rijswijk, dat was al de tweede keer vandaag.

De wind werd er niet minder om, ik denk dat het 5 a 6 Bft was. De route ging hier steeds net buiten de uiterwaarden van de Waal. Door het slechte weer was er bijna niemand op de weg. Slechts een enkele keer kwam er een groepje motor rijders voorbij, die kunnen met mooi weer een soort plaag vormen. Er stonden ook meerdere borden langs de weg waarop de motor rijders wordt gevraagd om niet in groepen te rijden en om de snelheid aan te passen.


Ik kwam al gauw het pad tegen waar Leo Forster me al voor had gewaarschuwd. Minder dan een meter breed en geen omweg te vinden. Gelukkig was het pad maar een kilometer lang en was er ook het een en ander te zien  (schapen).

Bij restaurant "Prins Heerlijk" in Rheden was de volgende controle. Ik wilde al weer in mijn fiets stappen toen Leo kwam aangereden. Het was te gezellig geweest in de vorige post. En je kan als enige controleur ook niet overal tegelijk zijn!

Ik was de bocht nog niet om of het werd klimmen. Hier begon de weg naar de top van de posbank. Op zich niet erg als je voldoende versnellingen hebt. Ik gebruik normaal allen het grootste voorblad van maar liefst 65 tanden (kleinste achter =9). Dat was dus eigenlijk niet te doen. Ik schakelde terug en gelijk liep de ketting eraf. Na een minuut of tien tobben zat hij er weer op en had ik vuile handen. Vervelender was dat bij deze actie het tussen tandwiel blijkbaar was beschadigd en er een rauw ratelend geluid in de Quest was te horen. Bij het tweede steile stuk moest ik duwen, voorblad schakelen probeerde ik niet meer.

Nu zat de helft er al weer op, dat maakt het fietsen makkelijker. Al met al duurde het toch al langer dan ik had gehoopt. Ik moest nog aardig  doortrappen om op tijd thuis te zijn, wat ik Francis had beloofd.

In Wijk bij duurstede zocht ik voor de tweede keer een AH op om extra limonade in te slaan. ik had ondertussen al zeker drie liter gedronken (en dat terwijl het niet eens erg warm was). Bijna vergat ik de stempel post en moest ik weer een kilometer terugrijden. Vanaf hier kon ik weer langs de waal rijden en schoot ik lekker op. de snelheid ging weer omhoog maar jammer genoeg begon het ook weer te regenen. Ik besloot zonder de schuimkap verder te rijden en dat ging maar net met maar 1 shirt aan. De temperatuur daalde ook maar stoppen om de kap op te zetten wilde ik ook niet.

In Schoonhoven zat Leo ook te wachten. Hij had al verteld dat hij hier een week eerde bij het uitzetten van de tocht om 5 uur 's morgens was langs gekomen. De eigenaar van het cafe zat toen nog te borrelen en had hem uitgenodigd voor een kop koffie. Hij hoefde ook niet te betalen want ze vonden het wel grappig dat iemand in de nacht langsfietsen. Nu was het gelukkig nog niet zo laat en we berekenden dat ik om half acht weer terug in Zoetermeer kon zijn.

Om klokslag half acht kwam ik binnen gestapt en weer zat Leo te wachten. De groep renners was zo uiteen gevallen dat hij het beste maar op het eindpunt kon blijven wachten. Hij verwachtte de laatste deelnemer pas om 12 uur terug. Ik vind het prachtig hoeveel tijd en moeite Leo in deze tochten steekt!

Ik kijk nu al uit naar de volgende tocht (25 mei voor het rondje IJsselmeer van 400km plus)

zondag, april 22, 2012

bloembollentocht met ftcw

bloembollentocht

daar zijn de bollen

de andere renners

bijna terug
Vanmorgen heb ik de jaarlijkse bloembollentocht gereden. Dit seizoen is de start een half uur vervroegd en moeten we om half negen aan de bak. Dat is even doorbijten maar dan ben je ook weer sneller terug! Bij het vertrek heb ik nog even aan een renner gevraagd of ze ook daadwerkelijk de lange afstand gingen rijden, daar dit vorige week een beetje fout liep. Het antwoord was niet echt duidelijk, ze gingen voor een afstand ergens tussen de 75 en 150km. Mij maakt het in in ieder geval niet uit, hoe verder hoe beter. Op weg naar Kijkduin reed het "peleton" al verkeerd. De laatste renner in de groep protesteerde nog even maar de meuten reed gewoon door. Veel zal het niet hebben uitgemaakt , misschien scheelde het een paar honderd meter. De weg door de duinen tussen Kijkduin en Scheveningen werd weer afzien. We passeerden acht dubbele beton hobbels waar ik bijna tot stilstand moet afremmen. Zelfs als ik er stapvoets overheen ga schuurt de onderkant van de Quest eroverheen. Welke mongool verzint zoiets!

Ik had de route al in mijn gps staan, dus ik weet de route altijd wel weer terug te vinden. 
Het weer was niet geweldig maar ook niet zo slechts als het KNMI had voorspeld. Ze zitten er de laatste tijd wel vaker naast (de voorspellingen zijn somberder dan de werkelijkheid). Uiteindelijk kregen we een paar korte buitjes over ons heen maar erg vervelend werd het niet.

In het bollengebied wemelde het van de toeristen. Ik realiseerde dat veel mensen een lange reis moeten maken om deze mooie bloemen te zien terwijl wij slechts een paar uurtjes hoeven te fietsen. De geur van de bloemen is werkelijk overweldigend als je er langs rijd!

De tocht ging redelijk voorspoedig en voor we het wisten zaten we al weer aan de kofiie. Sommigen namen er ook appeltaart bij, maar die is zelden de moeite waard in dit soort cafe's. Ik dacht aan de lijn en sloeg de appeltaart maar over.

Na de stop gingen we weer snel verder. Tot aan Leiden bleef ik achter de renners aanhangen. Tegen de wind in werd het voor mij wat tam en uiteindelijk ging ik de laatste 20-25km er alleen vandoor. Zo kon ik me nog even uitleven en voelde ik het toch in de benen toen ik weer terug was in wateringen.

105km lekker gefietst


zondag, april 15, 2012

Toertocht de grienden van carnisselande

Gisteren heb ik Francis gezelschap gehouden bij het wandelen van de duinenmars. Zij liep deze 40km tocht bij wijze van oefening voor de vierdaagse van Nijmegen. We hadden er een lekker tempo in en liepen de tocht in 6uur. De laatste kilometers waren wel zwaar, zulke afstanden loop ik normaal nooit in een stuk. Bij thuiskomt had ik een behoorlijk stijve spieren en een pijnlijke knie. Gelukkig was alles vanmorgen hersteld en had ik bijna geen last meer, het fietsen ging trouwens gisteren ook nog een stuk beter dan lopen.

Ik moet ook training kilometers maken en daarom heb ik vanmorgen weer een toertocht bij FTCW gereden. Om klokslag half negen reed ik achter het eerste vertrekkende groepje aan. De vroege groepen rijden de langste afstanden, later vertrekken de groepjes die de kortere afstand rijden.

Het was mijn bedoeling om 110km te rijden. Onderweg viel het me op de de wielrenners die ik volgde een andere koers volgden dan ik op mijn papier had staan. We kwamen dan ook verrassend snel bij de koffie-stop bij de oude Maas aan.

Na de koffie werd het helemaal vreemd, in plaats van richting Heijenoord tunnel te rijden gingen we rechtstreeks terug naar Wateringen. Toen begon het me te dagen, de groep reed de 80km route.

Dat kwam niet slecht uit, want thuis had ik nog genoeg te doen. Het schilderwerk van ramen en kozijnen is aan een beurt toe en dat levert de nodige uren werk op.

Morgen lijkt het een mooie fietsdag te gaan worden, dus die kans pik ik ook mee.

80km

zondag, april 08, 2012

BRM200 gereden-het begin is er!

In de aanloop naar het echte werk, de 1425km tocht in Augustus, heb ik gisteren de 200km BRM gereden. Dat betekende vroeg het bed uit en om 6:45 al op weg naar Zoetermeer. Door al de bouw
activiteiten herkende ik de juiste afslag niet en moest ik puzzelen voor ik bij het startpunt aankwam. Tot overmaat van ramp wilde mijn Garmin GPSmap62s ook even niet verder, hij was te druk met zijn interne berekeningen. Gelukkig loste dit probleem zich weer op en kon ik hem gewoon gebruiken voor het vinden van de fietsroute.


Om acht uur gingen we van start. Gelukkig niet in zo'n hels tempo als ik in andere jaren wel heb meegemaakt. Wij Quest rijders doen wel eens schamper over racefietsers, maar voor sommige van deze jongens kan je rustig je petje afzetten. Ze rijden urenlang in een heel hoog tempo en dan heb je het zelfs in een Quest lastig om ze bij te houden, vooral als de weg smal en bochtig is.

Nu ging het dus niet al te hard en kon ik het goed bijbenen.

Op het fietspad in de Groendijkpolder reden we over een hoog bruggetje. Het was wel erg stijl want bij het eraf rijden scheelde het maar een haar of de neus van de Quest was tegen de grond geslagen.

Bij de Woerdense verlaat stond Leo Forster (heeft al meer dan 500000km gereden!) klaar met een flesje sportdrank en een reep. Nadat we een stempel op de kaart hadden gekregen ging het weer verder. Met de zon zo nu en daan door de wolken was het aflezen van de gps erg lastig. Het contrast is gewoon te groot, volgende keer monteer ik de GPS op het stuur en hoop ik dat dit beter werkt.

Bij een BP tankstation in Weesp haalden we (ik en de twee racefietsers) het vereiste tweede stempel en dronken we een kopje koffie. Vanaf hier was het niet zo ver meer naar de rust in Theehuis 't Bluk op de Zuiderheide in Laren. Van rusten was echter geen sprake want na een minuut of tien gingen we met z'n vier verder (een ligfietsers was nu ook bij het groepje aangesloten).

Ik had al een tijdje het idee dat mijn Quest nogal door de bochten dweilde. Even later bleek dat ik een leeglopende band had en moest ik de groep laten gaan. Na het vervangen van de band moest ik zeker een half uur hard doorrijden voor ik de ligfietser weer in het vizier had. Na een tiental minuten achter hem aan te hebben gereden ging ik voor om de kopgroep te zoeken.

Nadat ik ze had gevonden ben ik achter deze twee jongens aan blijven rijden. Ik merkte wel dat het tempo iets was terug gelopen. Iedereen heeft dus moeite om na de winterstop weer op gang te komen.

In cafe Goejanverwelle in Hekendorp was de laatste stempelpost. De jongens gingen wat eten en ik ging snel verder om op tijd thuis te zijn. Een kilometer verderop reed ik verkeerd en terug op de track reed de ligfietser weer voor me. Hij gaf aan dat de fut er een beetje bij hem uit was en daarom ging ik alleen verder.

Even na half vier was ik weer terug in Zoetermeer. Na een flesje cola te hebben gedronken ben ik rustig verder gereden richting Wateringen. Over drie weken de BRM 300 km

zondag, april 01, 2012

Hitland-IJsseltocht met FTCW

Na een rustige winterperiode ben ik mijn Quest fiets-conditie weer aan het opbouwen. Afgelopen maand ben ik al weer een aantal keren naar mijn werk in Dordrecht gefietst en vandaag voor het eerst dit jaar een wat langere rit. Omdat ik via mijn werk een flinke korting kon krijgen heb ik een abonnement op de sportschool genomen. Daar doe ik dan naast fietsen ook wat veelzijdiger training zoals roeien en apparaten training. Zo komen ook andere spieren aan bod!


Dit jaar wordt de "Dutch capital toertocht" verreden. Met deze tocht wil ik een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: Een echt lange fietstocht maken. Deze tocht kan ik natuurlijk niet rijden zonder voorbereiding. Daarom rij ik eerst de andere randoneurs ritten (200, 300, 400 en 600km). Als dat allemaal naar wens verloopt ben ik klaar voor de grote tocht: 1425km.

Maar zover is het nog lang niet. Vandaag heb ik de eerste stap gezet met een tocht van 100km.
We vertrokken om 8:30 vanaf velo in wateringen. Halverwege zou er een koffiestop zijn, maar die werd om onduidelijke reden overgeslagen. Mij maakte het niet uit!

Het grootste deel van de rit ging me makkelijk af, op een paar lastige stukken na waar ik flink moest doorrijden om de groep op slingerende landweggetjes bij te houden. Bij Rotterdam raakte ik toch de groep kwijt toen we een onmogelijk steil bruggetje overstaken. Ik kon niet meer naar een kleiner voortandwiel terug schakelen dus ik moest flink krachtzetten.

Dat is op zich geen probleem want op de sportschool druk ik zo 200Kg weg met mijn benen. Maar ik was wel de aansluiting kwijt. Gelukkig ken ik de omgeving op mijn duimpje en was ik snel weer thuis.

100km in precies 3 uur

Volgende week zaterdag rij ik de eerste randoneurs rit vanuit Zoetermeer (200Km)

Hier onder de tocht van 15 augustus (1425 km - max tijd 110 uur)