woensdag, januari 10, 2007

Ongelooflijke mooie fietsroute planner

Ik ben altijd op zoek naar beter methoden om een fietsroute te plannen. De beste methode tot nu toe is de “trial and error” methode. Deze werkt als volgt:

Ik stippel een route uit met behulp van Garmin Mapsource software (met als add-on topo Nederland). Deze route laad ik in mijn Garmin GPS 60 en vervolgens rij ik de route op aanwijzing van de GPS.

In het begin gaat er wel een wat fout en moet ik ergens anders rijden dan de GPS aangeeft of denk ik, dit kan beter. De gereden route is ook opgeslagen en kan thuis weer worden bewerkt tot een betere. Zo heb ik mijn route naar Dordrecht al aardig geperfectioneerd. Ik probeer zoveel mogelijk op snelle fietspaden te rijden en zomin mogelijk last te hebben van auto verkeer.

Een paar dagen geleden kreeg ik een tip dat het nu mogelijk is om hardloop routes op internet te plannen. Dit kan op verschillende web sites, bijvoorbeeld : http://www.gmap-pedometer.com/
Deze maken gebruik van de onderliggende kaart van google maps. Je kan na het plannen via je registratie op de site je route bewaren op opgestuurd krijgen. Maar het blijkt ook anders te kunnen. Je kan via een weblink “GMAPTOGPX zie link op http://www.elsewhere.org/journal/gmaptogpx ) het het zogenaamde GPX script van de pagina zichtbaar maken en daarna kopiëren voor eigen gebruik, bijvoorbeeld om in je GPS te laden. Je kan op http://maps.google.nl/ een route plannen op basis van google maps en hieruit het gpx srcipt destileren

Maar het kan nog mooier.

Toen ik de website van de fietsroute planner van Zuid-Holland bezocht (http://pzhplanner.demis.nl/InterNetter2.swf ) om te kijken of ik deze truuk ook met hun planner kon uithalen ontdekte ik dat een oude wens in vervulling was gegaan. Ik had de bouwer ooit gevraagd of ze de geplande route downloadable konden maken Daar kreeg ik toen niet eens antwoord op, maar nu kan het!!

Als voorbeeld heb ik mijn geperfectioneerde route naar Dordrecht vergeleken met de route die de planner me nu enig met de knoppen spelen geeft. Tot mijn grote verbazing komt de planner met een route die voor 90% hetzelfde is. En dat terwijl deze planner een jaar geleden nog met de meest onmogelijke voorstellen kwam.

opm: je moet wel een beetje voorzichtig zijn met de voorkeurs-instellingen (soms levert dit nogal wilde routes op, bijvoorbeeld de schuif: solitaire fietspaden geheel naar rechts zorgt ervoor dat de route geheel om rotterdam wordt heengeleid, dit kost nogal wat extra kilometers!)

Kortom: een grote aanwinst voor de (lig)fietser.
zie mijn geperfectioneerde route vergeleken met de route van de fietsrouteplanner Zuid-holland. Er is nauwelijks een verschil te vinden! (nb: klik op het plaatje voor een vergrote weergave!)

3 opmerkingen:

DeMart zei

Bedankt voor de tip! Ga ik ook uitproberen.
Groet,
M@rt aka De Baksteen

Anoniem zei

helaas de site werkt erg slecht. route punten plaatsen lukt nauwelijks. erg jammer hoor ik zocht ook naar zo'n site. hopelijk wordt er wat aan gedaan en werkt het binnenkort wel weer goed

Anoniem zei

Dat is de site van de fietserbond. Deze site is nog in de maak. Een mooi project dat veel vrijwilligers vraagt om zo nu en dan een stukje van de kaart compleet te maken. Met vele bouw je sneller de fiets route planner van nederland af.

ga naar de site van de fietsersbond voor meer info...