zaterdag, januari 21, 2006

proefrit met windschermpjeDe afgelopen dagen heb ik niet veel gelegenheid gehad om te fietsen, maar ik ben wel een stapje verder met het ontwerp van het quest windscherm. De eerste stap was een geschikt materiaal te vinden. In bouwmarkten zie je lexaan, acryl en polycarbonaat plaatjes. Meestal zijn het grote platen maar bij de Hornbach kan je kleine stukjes polycarbonaat kopen. Het materiaal schijnt gemakkelijk te zijn te verwerken en is ook warm vervormbaar. Eerst heb ik een proefstukje van karton gemaakt, tot ik de vorm redelijk had bepaald. Uit het polycarbonaat heb ik een stuk gezaagd (met de circelzaag tafel). Dat stuk ben ik toen rond gaan buigen door het te verwarmen met een elektrische verfbrander. Het viel niet mee om de vorm goed te krijgen. Toen de vorm er redelijk in zat heb ik het venster op maat gezaagd. De bedoeling was om het met klittenband aan het zwarte deksel vast te zetten. Het klittenband bleef wel aan het polycarbonaat vastzitten maar niet aan het zwarte deksel. Dit heb ik later opgelost door bizonkit te gebruiken (twee keer insmeren want het zwarte materiaal is poreus). Hierna bleef het goed op zijn plaats zitten.

Vanmiddag heb ik een proefritje gemaakt, er stond genoeg wind voor een goede test.
Al gauw bleek dat het scherm toch nog aan de grote kant was waardoor het snel beslaat, vooral als je wind mee hebt. Ook kan je het niet schoon wissen omdat je simpelweg het gedeelte waardoor je kijkt niet van de buitenkant kan schoonvegen. Ook bleek dat de randen wat te ver doorlopen, het scherm moet gewoon iets kleiner.
Verder voldeed het scherm prima, je ogen blijven goed uit de wind.


Vanavond heb ik het scherm wat kleiner gemaakt (zie de foto's) en heb ik ook bedacht hoe ik het eenvoudiger kan vervaardigen. Eerst teken ik de vorm op het polycarbonaat (er zit beschermfolie aan beide zijden, dit wordt er pas afgehaald als het scherm helemaal klaar is). De vorm zaag ik uit met een decoupeerzaag met een fijn getand zaagblaadje. Niet te snel zagen ander barst of smelt het materiaal. Als de vorm klaar is verwarm ik het met de verfbrander en buig het al gedeeltelijk rond. Daarna leg ik het scherm in een pan (waar normaal de aardappels in gekookt worden) die een diameter heeft die ongeveer overeen komt met die van het gat in het zwarte deksel. Als je het materiaal voorzichtig stukje voor stukje verwarmt en de pan steeds draait dan neemt het de vorm van de pan aan. Het blijft een lastig klusje, bij mij ging het pas redelijk bij het derde exemplaar. Als je het te warm maakt dan smelt het materiaal.

Misschien komt het ook wel omdat ik dit soort klusjes altijd snel wil doen, terwijl je dit juist rustig moet uitvoeren.


Morgen ga ik weer een ritje maken met het nieuwe model. Het "testverslag" volgt.

Vandaag 32 km, totaal 844 km

1 opmerking:

fred de Blok zei

Hoi Eduard,
Allereerst wat een goed weblog.
Wat een goed iedee dat windscherm op de velomobiel. Ik heb namelijk een mango die ik ook wel op die maniet wil gaan verfraaien met een windscherm die je ogen ook beschermt. Zal de volgende testen met belangstelling lezen.

Met een ligfiets groet
Fred de Blok